Hon na značku Батюшка/Batushka: dneska už vám přes noc ukradnou i vlastní projekt

To, že se v dnešní době zcizí kdeco už těžko někoho z nás překvapí. Bohužel to platí i v hudbě, o čemž se nově přesvědčil zakladatel projektu Батюшка/Batushka Krzysztof „Derph“ Drabikowski. Ten projektu dodal aranže, vzhled... vlastně téměř úplně všechno. A nyní prostřednictvím videa žádá své fanoušky, a vlastně fanoušky hudby celkově, o pomoc. 

Derph zveřejnil 30. 12. 2018 video, ve kterém popisuje svůj problém a vyzývá fanoušky k pomoci. 
V kostce lze říci, že vše začalo neshodami o vydání nového alba, které chtěl Drabikowski pozdržet a na albu ještě zamakat, S tím ovšem nesouhlasil zpěvák (dnes již ex-zpěvák) Bartłomiej Krysiuk. Ten chtěl naopak desku vydat co nejrychleji a na Derpha tlačil. Celé to vyeskalovalo odchodem Bartłomieje, který s sebou však "odnesl" de facto celou kapelu, její identitu a tvorbu. 

Jak je to možné? Jednoduše. 

Podle všeho odcizil nahrávky, zrušil Drabikowskimu přístup k účtům na sociálních sítích a hlavně nelenil a značku Батюшка/Batushka si nechal zaregistrovat na své jméno, čímž se stal vlastníkem trademarku navzdory tomu, že jeho dosavadní práce na projektu spočívala pouze ve zpěvu (textů, jejichž autorem byl opět Derph). Krysiuk tak vlastní název, logo a vůbec vše, co v souvislosti s celým projektem Batushka, vzniklo. 
Najal si novou kapelu a chystá vydání oné druhé desky, o kterou tolik stál...

Je téměř absurdní, jak rychle a jednoduše můžete přijít o něco, na čem jste dělali několik let. Derph proto upozorňuje také na to, že vzhledem k tomu, že mu byl znemožněn přístup k jakékoli komunikaci jménem projektu Batushka, nepochází žádný z nových příspěvků na internetu od něj. Navíc se nepodílí ani na uzavírání smluv ohledně živých vystoupení projektu na různých festivalech. Nenáleží mu nic z prodeje merchandisingu ani z prodeje hudby, kterou vytvořil takřka výhradně on sám. Možná vás napadne otázka, proč si to tedy nenechal zaregistrovat on sám. Podle všeho je to díky tomu, co opět vysvětluje ve videu, tedy proto, že se pokoušel tvůrce projektu držet v aninymitě. Chtěl lidem nabídnout prostě hudbu a ne osobnosti. 

 Krzysztof ve svém videu dále uvedl, že již podnikl příslušné právní kroky, ale je více, než jasné, že tohle nebude na pár hodin dohadování. Právníci mu podle jeho slov také doporučili zatím nezvěřejňovat více informací, než je nutné. Rozhodl se tak alespoň apelovat na lidi, aby celou zprávu sdíleli, aby bylo jasné, že jediná Батюшка/Batushka je i přes všechny události pouze to, co vytvořil on. 

Doufejme, že se dostaví spravedlnost a celý projekt bude mít svého správného majitele.